Hallo, welkom op mijn weblog! Hier laat ik zien waar ik mee bezig ben. Laat het je inspireren!


vrijdag 19 april 2013

Granny boodschappentas, met tutorial
In 2010 haakte ik dit boodschappennetje gemaakt van een grote granny. Deze tas bevalt tot nu toe prima, maar ik wilde er nog eentje bijmaken. Bij de vorige tas had ik een schouderband met gesp gemaakt. Omdat ik die echt nooit gebruikt heb, wilde ik dat deze keer niet meer zo doen.
Tutorial voor een eenvoudige granny boodschappentas

Haak een granny op je gewone manier. Deze heb ik gemaakt met groepjes van drie stokjes. Blijf voor een grote granny doorgaan met rondjes haken tot je op zo'n 70 cm doorsnee zit. Beide tassen zijn met deze maat als basis gemaakt.
Ik kan niet precies zeggen hoeveel garen ik nodig had, het waren restjes, maar in ieder geval meer dan twee knotten katoen en haaknaald 4.Ga voor de rand verder met stokjes haken in je basiskleur.
Toer 1: Begin met 4 lossen als 1e stokje met 1 losse, daarna steeds 1 stokje tussen elk groepje van 3 stokjes, 1 loss, 1 stokje op elk groepje van 3 stokjes van de vorige toer. Doe dit rondom, dus niet meerderen bij de hoeken.
Toer 2: Begin met 4 lossen als 1e stokje met 1 losse, daarna steeds 1 stokje in elke losse van toer 1, 1 losse. Dit ook rondom zonder te meerderen bij de hoeken.Toer 3: Begin weer met 4 lossen als 1e stokje met 1 losse, daarna 1 losse in elke losse van toer 2.Toer 4: Begin met 4 lossen als 1e stokje met 1 losse, daarna 1 stokje en 1 losse in elke 2e losse van de vorige toer.


Toer 5: Begin met 3 lossen als 1e stokje, daarna 1 stokje in elke losse van de vorige toer.
Toer 6: Als toer 4.
Toer 7: Als toer 5.
Voor de schouderband begin je net alsof je met toer 8 begint. Maar je maakt maar 8 stokjes, daarna 3 lossen, het werk keren en weer 8 stokjes in de vorige 8 stokjes. Ga zo door tot de gewenste lengte. Bij mij was de totale lengte 100 cm en met knoop ruim 70 cm.
Tegenover dit schouderbandbegin heb ik net zo een schouderband gehaakt, maar dan korter zodat de knoop niet op mijn schouder zit.
Een superhandige tas die nog leuk lijkt ook. :)Voor een kleinere tas, maar wel met bijna net zoveel ruimte, haak je de rand bovenaan op de volgende manier:
Toer 1 van de vorige tutorial,
toer 4, nogmaals toer 4, toer 2 en nogmaals toer 2.
In 5 toeren heb je het aantal stokjes drastisch verminderd. Op deze manier wordt de opening kleiner, maar kan er nog steeds heel erg veel in.
Gewoon lekker gaan haken op een warme middag in de tuin, wij vonden het heerlijk! :)7 opmerkingen:

Jeanine zei

Wat een leuke tas. Ik heb er net ok eentje af. Is altijd afwachten of die hengsels niet gaan uitrekken...

Groetjes,
Jeanine

Hobbyrita zei

Ziet er geweldig uit Gini, in leuke kleurtjes en niet moeilijk en bovendien MET tutorial, jij zorgt echt wel goed voor ons :) Bedankt!
Maar zet de tas niet uit als je er wat gewicht in doet zodat je tas bijna op de grond gaat hangen met wat gewicht erin, begrijp je wat ik bedoel?
Als dit niet zo is, wil ik er zeker aan beginnen!
Groetjes, rita.

baukje zei

Lekker haken in de tuin, hondje erbij, kopje thee, zo komen wij de zomer wel door!!!!

Pauline zei

Dankjewel voor deze geweldige tutorial van een enige tas, ik ga uitkijken naar leuke katoentjes, want ik vind dit de ultieme zomertas!

Made by Jipster zei

Wat is tie leuk! Bedankt voor de tutorial!

Henny zei

Hoihoi had je al gemaild ik heb even hulp nodig bij de golfbreker breien wil je me helpen? alvast bedankt graag via de mail of een berichtje, groet Henny

Ann zei

Bedankt voor de tutorial! Doet me echt denken aan vroeger toen men plastic netjes recycleerde voor zo'n tasjes!
Deze is echter veel mooier en "stylish" ;-)!
Groetjes,
Ann

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.