Hallo, welkom op mijn weblog! Hier laat ik zien waar ik mee bezig ben. Laat het je inspireren!


donderdag 28 mei 2015

Opgeruimd! door Marie Kondo. Wat een goed boek!

Opgeruimd!


Met je rechterhand in een brede das en je linker hand in een brace, is alle handwerk in één klap over. Dus heb ik me maar gestort op lezen. Na het lezen van wat thrillers, detectives en een geschiedenisboek, kwam ik het boek van Marie Kondo tegen, The Live-Changing Magic of Tidying. A simple, effective way to banish clutter forever.
Meteen bij het lezen kreeg ik het opruimvirus al zwaar te pakken en heb alle rommel om mijn laptop heen opgeruimd. Na al die jaren Winkelen in eigen kast en d'ruitdaging, dacht ik dat mijn huis aardig op orde was. Niet dus. ;)
Als cadeautje voor mezelf heb ik het boek "Opgeruimd!" in het Nederlands gekocht en ben ik aan deze serieuze opruimklus begonnen. Ik had er nu de tijd voor. ;) Wel had ik zo mijn bedenkingen wat sommige dingen betreft, maar die deed ik af als "zal wel Japans zijn". Dat laatste, daar ben ik helemaal op teruggekomen.


Het hele concept van opruimen is anders in dit boek. Er zijn duidelijke regels waar je je aan moet houden en weet je precies wat je wel en niet moet doen. 
Als eerste pak je de kleding aan en daarvan moet je alles verwijderen wat je dus niet blij maakt. Daarna pas mag je pas beginnen met opruimen. Sommige dingen heb ik verkocht op Marktplaats en elf zakken met kleding heb ik aan het goede doel geschonken. Daar zaten ook schoenen, zelfgemaakte shawls en zelfs tassen bij. Dat had ik aan het begin van dit opruimgebeuren nooit gedacht. ;)
Het eerst verzamelen van alle kleding, schoenen, tassen, winterkleding en jassen was eigenlijk al een openbaring voor mij. Van zolder, kapstok, logeerkamer, kasten, koffers, overal vandaan haalde ik kledingstukken en accessoires tevoorschijn. Sommige dingen had ik al jaren niet gezien omdat het in koffers op zolder stond. Bijna mijn verstelwerk vergeten, dat waren toch 3 broeken en 2 shirtjes. 
Al die kleding moet je dan op de grond leggen. Dat was een punt waar ik me niet aan gehouden heb, ik heb alles op mijn bed gegooid op de schoenen na. ;)  Als alles daar ligt, ga je het sorteren door ieder kledingstuk stuk voor stuk in de hand te nemen. Dus niet het stapeltje netjes opgevouwen shirtjes in één keer weer in de kast doen, nee, één voor één in de hand nemen en op de stapel leggen met alles wat je wilt houden. Mijn verstelwerk werd gereduceerd tot één broek zomen, de andere broeken en shirtjes zijn zo naar de kledingbak gegaan. :)Dan moet je bij elk kledingstuk jezelf afvragen of je er blij van wordt. Er blij van worden? Misschien ben ik daar toch te nuchter voor. Maar ik kon wel wat met de andere regels, dus alles waar wat aan mankeert, wat te klein of te groot is, wat ik al tijden niet heb gedragen kon weg. Dat kon wel op de grond natuurlijk. ;)

Dan heb je nog de stapels over met wat moet blijven en waar je over twijfelt. Maar met de hulp van mijn dochter is bijna de hele "twijfel-stapel" verdwenen naar de "weg-stapel". Want waarom wil je dit bewaren mama, het is jou te kort, niet jouw kleur, je hebt er al tien van, het zit nog in de verpakking dus heb je het niet nodig, het is hartstikke oud of gewoon stom, waren de meest gebruikte opmerkingen. Dat was wel confronterend. Mijn antwoord was dan meestal iets van, ja maar het is zo mooi of leuk of duur of het was in de aanbieding of noem maar op. Ik was goed in allerlei redenen bedenken om mijn kleding te bewaren. Door steeds "waarom" te vragen, begreep ik steeds beter wat ik wel en niet wilde houden en dat mijn redenen om iets te bewaren niet altijd even logisch waren. 
Maar dat was nog niet alles, bij lange na niet. 
Want hoe berg je je kleding nu weer op? Wat heb je voor kastruimte? Ook daar wordt uitgebreid op ingegaan in het boek met hele leuke voorbeelden. 
Het belangrijkste is, vouwen en verticaal opruimen. Zelfs je onderbroekjes worden gevouwen en staan rechtop en zijn op kleur gesorteerd. Ik vond een You Tube filmpje hierover. Niet dat ik een kartonnen doosje in mijn kast zet, maar het zou wel kunnen. :) 


Op de foto hieronder mijn eerste poging om mijn shirtjes op te vouwen à la Marie Kondo. Alles met één hand. Het sorteren van de kleuren moest nog wat beter.
Alle kleding heeft een vaste plek, niet alleen in de la, maar ook in de hangkast. Zware en donkere kleding links en lichtere en lichter gekleurde kleding rechts. Alles om je maar blij te maken. :)


Het resultaat is dat alles wat ik nu in mijn kast heb, goed past, mij staat, heel is en ik het dus zo kan pakken en dragen. Zo heel anders dan tussen alle stapels zoeken tot je iets hebt dat bij elkaar past. Daar word ik dus elke keer weer blij van, echt waar. :D

Balen dat ik haast geen foto's heb kunnen maken. Foto's zeggen zoveel meer dan woorden. Een foto van die enorme berg op mijn bed die opgeruimd moest zijn voordat we gingen slapen bijvoorbeeld. Maar het maken van foto's met mijn linkerhand die niet bewogen zijn is nog niet echt gemakkelijk voor me. 

Tot nu toe heb ik opgeruimd deel 1 kleding, deel 2 boeken en ik ben bezig met deel 3, komono. Dat betekent zoiets als diversen. Zoals Tupperware bakjes in de keuken, speelgoed van de hond, kantoordingetjes, lapjes in mijn hobbykast, wolletjes van overal in mijn huis. Oftewel, een heel uitgebreid deel. Ik weet dat dit ook helemaal goed gaat komen.
Mijn slaapkamer wordt helemaal opgeknapt en er komt een nieuwe kast. Deze kast zal een stuk kleiner worden dan de geplande kastenwand die ik eerst nodig dacht te hebben. Terwijl er nu ook de winterkleding en tassen in komen!

Nu ik bezig ben met opruimen met de Konmarie methode, vallen mij steeds meer dingen op waar ik niet blij van wordt. Bijvoorbeeld mijn tafelkleed met een rand die ik niet mooi vind. Ik denk dat het de moeite waard is om die rand te veranderen. Zodat ik er weer blij van wordt. 
Jaja. Volgens mij kun je verslaafd raken aan blij worden.
:D

10 opmerkingen:

marga zei

Heerlijk om te lezen en er iets van te leren. manlief en ik zijn 4 jaar geleden naar een kleiner huis gegaan en ik had toen geen boek maar heb wel heel veel opgeruimd. Alleen nu meot ik oppassen dat het niet langzaam maar zeker dicht slipt. Toch is het denk ik wel goed om af en toe eens heel goed te kijken naar de dingen die je hebt want lang alles gebruik je niet of trek je niet meer aan.
Ik heb haar een paar weken gelden gezien op de Tv. hoe precies ze haar sokken opruimt want die moet je haast liefkozen omdat ze dagelijks jou lichaam dragen.
Is natuurlijk wel iets voor te zeggen.
Ik hoop dat je in elk geval blij wordt van al dat opruimen en wens je alle goeds toe met de handen.
Groeten
Marga

blauwruitje zei

Haha wat goed van je om het zo grondig aan te pakken. Ik heb laatst een artikel over haar gelezen maar ben er nog niet aan toe, zullen we maar zeggen (http://poesmisty.blogspot.nl/2015/03/beer.html)
Wat heb je met je arm(en) gedaan? Sterkte ermee.
Groetjes Sandra

Elizabeth zei

Nou, dat klinkt niet goed ... je bericht over je armen ... wat is er gebeurd?
Ik had al ergens gelezen over dit boek, heel beperkt hoor... Ik snap je reactie helemaal over het blij worden van kleding... Hahaha, zo ervaar ik het ook niet. Maar je bent keigoed bezig!
En ik vind het nog knap ook van je... Zelf ben ik er dus veel te eigenwijs voor en ik ben ook bang dat ik er spijt van zal krijgen om zoveel weg te doen..

Groetjes, Elizabeth

Tinneshobbyworld zei

Super zeg die opruimwoede van jou :-) Heel fijn als alles opgeruimd is .Maar minder leuk van uw beide armen. Hopelijk herstel je snel, maar vrees dat daar ook wat rust bij hoort, niet?
Wens jou alvast snel beterschap !!!

Lieve groetjes, Tinne

nelleke markesteijn zei

Ik denk dat je op een bepaalde manier juist wel de filosofie van het blij worden van je keuzes beleeft. Want kijk, je hebt met beide armen zodanig problemen dat je niet kunt doen wat je het liefste wilt. Maar het blog dat je schrijft is een blij en enthousiast verhaal over wat je wel gedaan hebt!! En dat is toch juist de essentie ervan?
Het lijkt me heel inspirerend en een resultaat waar je idd erg blij van kunt worden. Waar ik tegenop zie is de hoeveelheid werk en energie die het zou kosten. Ik ga wel dit blogje opslaan om er later eens mee aan de slag te kunnen :-).
Voor jou hoop ik dat je snel weer je handen goed kunt gebruiken en heeeel veeeel plezier van je opgeruimde huis!!
Lieve groet, Nelleke

Marianne zei

Fijn zeg!
Dit klinkt heel erg goed Gini!
ik ken iemand waar ik dit boek aan kado ga geven, misschien koop ik het ook voor mezelf.

Liefs Marianne.

Rini zei

Waar ellende met je armen niet goed voor is !!!! Fijn dat je nu meer *lucht* hebt gekregen en er veel overtolligs verdwenen is ! Je uitleg is dusdanig dat ik heel goed begrepen heb waar het om draait!
Goed voorbeeld doet goed volgen ! Mijn kasten verdienen ook een opruimwoede , zij het in mindere mate . Ik heb er zoveel ruimte niet meer voor !!!!!
Sterkte en beterschap gewenst door Rini.

baukje zei

Rik ben pas gisteravond aan het boek begonnen en het is zo inspirerend dat ik eigenlijk het liefst naar boven wilde om de klerenkast te lijf te gaaan. Vandaag had ik weer geen tijd maar in mijn hoofd liggen er al een paar stapels voor de Emmaus ......

Breienmaar zei

Leuk om jou ervaring te lezen! Heel inspirerend :) ik heb het boek naast mijn bed liggen, nu alleen nog lezen en toepassen ;)

Pauline zei

Ik heb het boek enige weken geleden aangevraagd bij de bibliotheek, er zijn er 21 in deze provincie en allemaal zijn ze uitgeleend en wie weet hoeveel wachtenden er voor mij zijn.... maar ik heb geduld, ik wacht mijn beurt rustig af en dan eens zien of ik hier iets mee kan, want ik blijf een chaoot, rommelkont en kop in het zand type. Fijn dat het jou zo goed geholpen heeft.

Een reactie posten