Hallo, welkom op mijn weblog! Hier laat ik zien waar ik mee bezig ben. Laat het je inspireren!


donderdag 16 juni 2011

De lattenmethode voor het quiltdubbelen.


Nadat ik al eens over het dubbelen met latten heb geschreven op mijn oude blog op web-log, kreeg ik toch nog veel mail met vragen hierover. Vandaar de lattenmethode uitgebreid in de herkansing. :)

Zelf heb ik er ook best lang over gedaan voordat ik ermee begon. Eerst zag ik het bij een quiltvriendin, daarna kwam ik het weer tegen bij Verdanda in 2010. Maar het duurde wel tot eind 2010 voordat ik mijn eigen latten had gekocht.


Dit is het stickertje van mijn nieuwste latten. Want altijd die lange latten gebruiken is best onhandig als je alleen een klein quiltje wilt dubbelen. Dus deze lat is doormidden gezaagd en nu heb ik twee sets met latten om te dubbelen. Want ik wil het op geen andere manier meer doen! Nooit meer op de grond kruipen en ook niet afhankelijk zijn van de hulp van anderen. 

Eerst maar weer beginnen met het YouTube filmpje. Heel duidelijk en je kunt het natuurlijk ook gewoon stop zetten. Maar voor de liefhebbers alsnog een rustige variant met foto's, starring Ursulientje. ;)

Begin met het strijken van de achterkant en leg die met de goede kant naar beneden op tafel. Past het niet? Geeft niks, dan alleen het onderste gedeelte.
Daarna de gestreken top er in het midden op leggen met de goede kant naar boven. Zorg ervoor dat aan alle kanten de achterkant minstens een handbreedte uitsteekt. Dit heb je nodig voor het quilten.

Als alles weer mooi plat gestreken is met je Strijk de boel weer glad met je hand, daarna leg je de lat onderaan op de top. Rol de quilt om de lat en zorg dat er geen vouwen inkomen, dus steeds met je handen de stof blijven gladstrijken.


Nadat de top een stukje is opgerold, doe je hetzelfde met de achterkant. Rol deze op tot de latten naast elkaar liggen.

Het resultaat op de lat. Nu gaan we pas echt beginnen! :) 

Leg de lat met de achterkant op tafel zo, dat de goede kant op tafel ligt. Daarna neem je een stuk vulling van ongeveer dezelfde grootte. Het overtollige gedeelte hangt hier over de tafel. Alles mooi glad strijken met je handen.
Leg nu de lat met de top op het geheel. Zorg weer dat het midden opelkaar komt en dat er onderaan een handbreedte van de achterkant en vulling te zien is. Gladstrijken.

Nu kun je zonder problemen de lagen opelkaar rijgen. Begin bovenaan bij de lat en rijg het hele gedeelte dat te zien is.

Nadat je het eerste gedeelte geregen hebt, schuif je het geheel naar je toe. Leg dan de overtollige vulling en leg het naar voren op het geregen gedeelte. Zo kun je de lat met de achterkant weer een gedeelte afrollen. Doe de vulling weer naar achteren en rol daarna een gedeelte van de quilt erover tot de latten weer naast elkaar liggen. Wel steeds met de handen glad strijken. 
Dit is het laatste gedeelte van het dubbelen. De lat met de achterkant ligt leeg onder de vulling. Zo blijft de achterkant mooi glad liggen tijdens het rijgen. Weer alles gladstrijken, de top van de lat rollen en rijgen.

Met als resultaat, een netjes geregen quilt. :)Dit is tot nu toe de beste methode om een quilt te dubbelen volgens mij. Ik ben Sharon Schamber ontzettend dankbaar voor het ontwikkelen hiervan. Nu is het quilten aan de beurt!

4 opmerkingen:

Joke zei

En ik ben jou dankbaar voor een superduidelijke uitleg!

neeftje zei

Mooie uitleg! Ik ben er ook heel blij mee,
Toch nog een vraagje: gebruik je een kromme naald voor het rijgen?
Groetjes

Anoniem zei

Dat lijkt mij een prima oplossing om je top te sandwichen . Ik ga eerst op latten uit en dan ga ik het nadoen ! Je laat dit er nog wel een poosje op staan hè? Ik keek ook het You Tube filmpje hoor , maar ik ga jouw uitleg gebruiken .Bedankt ! Groetjes Rini.

ria vogelzang zei

En ik maar denken: hoe zit dat toch daar met Gina.....
Kom ik op je blog en ben je verhuisd!!!! Sorry, hoor; heb met m'n ogen dicht gelezen, denk ik......... ;( ....
Leuke top trouwens en bedankt voor je uitleg met de latten; ik geef hem door....
Groetjes uut Omm'n.... :)

Een reactie posten