Hallo, welkom op mijn weblog! Hier laat ik zien waar ik mee bezig ben. Laat het je inspireren!


woensdag 19 augustus 2015

Kledingpatronen maken


Als je niet 1.68 m lang bent, zul je de meeste patronen aan jouw maten moeten aanpassen. 
Mijn dochter bijvoorbeeld, is 1.90 m en ik zelf ben 1.80 m.
Wij hebben ons weer eens gemeten om patronen voor onszelf te maken.
Eerst zoeken we een patroon dat we leuk vinden en dat ongeveer in onze maat is. Daarna gaan we knippen en meten en plakken. 
Voor mij moet er dus 1.80 - 1.68 = 12 cm bij. Dit is voor de hele lengte. In principe zou dat dus 6 cm zijn boven het middel en 6 cm onder het middel. Maar omdat we goed gemeten hebben, weet ik dat mijn bovenlichaam langer is dan dat. Meten is weten!


Zodra het in elkaar geplakte patroon klaar is, maken we een proefkledingstuk met dit patroon. Voor mij was het een t-shirtje en voor mijn dochter een hemdje .


Vergeet niet om een eventueel halsbiesje op de goede kant te naaien, anders wordt de hals ietsje wijder omdat je het geheel er weer af moet knippen. ;) Dit zijn trouwens de enige foto's met de goede kleur van het shirtje. Mooi hè. :)


 

Dit shirtje is helemaal ok. Het hemdje voor mijn dochter past ook prima. Door de proef shirtjes weten we of de mouwen wijd genoeg zijn, de hals anders moet of de lengte nog aangepast moet worden of zoiets. Maar beide patronen zijn nu goedgekeurd. 
Dat betekent ook dat het patroon nu wordt overgenomen op kaftpapier. 


Daar komt dan op te staan wat voor patroon het is, voor wie en de datum.
De maat is hier niet nodig. Ik heb de patronen zo aangepast, dat het echt niet meer die oorspronkelijke maat is. ;)
Door het bandje in de stof waar ik het kledingstuk van gemaakt heb, weet ik welk shirt bij dit patroon hoort. Zo weet ik ook welk patroon ik moet hebben als ik later weer eens ga naaien. Eerst dat shirtje passen. Het patroon met lintje komt in een plastic mapje in een ordner. Bij de rest van de op maat gemaakte patronen.

Hieronder een foto van het stapeltje met lapjes van de markt die omgetoverd moeten worden in nieuwe kledingstukken voor mezelf. Shirtjes en een vestje zonder mouwen. Of misschien wel met mouwen. Dat zie ik pas als ik de patronen op de stof uitleg. Want het zal uit deze lapjes moeten, ik kan er geen stuk aanknippen als iets er niet op past. 

Ik heb er weer helemaal zin in.
Morgen geen tijd, maar overmorgen ga ik van de onderste stof een mooi shirtje maken. Helemaal pas. :)


6 opmerkingen:

baukje zei

Dat vind ik het ergste van voor jezelf iets naaien. Ik ben 1.55, tenminste dat was ik, ik ben geloof ik al een paar centimeter gekrompen. Ik cond vroeger kleding naeien ook leuk, maar om het passend te maken, argggggggggggggg. Jullie pakken het goed aan dat is zeker. Veel plezier hoor met naaien.

Unknown zei

Wat een goed georganiseerd project! Ik zit vol bewonderinb te kijken en te lezen. Veel draagplezier!

nelleke markesteijn zei

Wow, jullie gaan gedegen te werk Gina!! Wel extra leuk om het samen met je dochter te doen.
Ik heb altijd veel kleding genaaid, ben ook netjes 1.68 m :-). Wat ik op een gegeven moment ergerlijk vond, was dat ik het resultaat niet altijd net zo mooi vond staan als ik gedacht had. In de winkel hang je het dan terug, maar als je de stof al hebt gekocht en al die tijd en moeite er in hebt gestoken is dat lastiger.
Als ik jouw shirtje en patronen zo zie, begint het wel weer te kriebelen :-).
Groetjes, Nelleke

blauwruitje zei

Wauw wat een gedoe om iets te maken. Ik heb redelijk de maat in de boekjes maar net als Nelleke was ik vaak niet heel happy met het resultaat en dus maak ik niets meer voor mijzelf. Maar ik moet mijzelf best wel beheersen als ik langs een stoffen kraam loop. groetjes Sandra

ymme zei

Dat je zelf patronen kan aanpassen aan jou maat daar heb ik bewondering voor, ik wou dat ik het kon.
groetjes,
Ymme

Pauline zei

Wat een handig systeem hebben jullie ontwikkeld! Dat kanten shirtje is schattig, wat een lieverdje. Veel plezier met naaien.

Een reactie posten