Hallo, welkom op mijn weblog! Hier laat ik zien waar ik mee bezig ben. Laat het je inspireren!


dinsdag 14 juni 2016

Quiltfestival Noord-Groningen 2016


Gelukkig lukte het om er weer bij te zijn. Wat was het een feest van inspiratie daar in het noorden van Groningen. En dan bedoel ik natuurlijk de quilts in zoveel verschillende stijlen, maar ook de prachtige kerkjes, de huizen, de vergezichten, noem maar op.

Dit huis in Warffum is toch een geweldig patchworkhuis? Al die verschillende motieven, echt zo na te maken met lapjes. :) Dat was dus een mooi begin van onze quiltskijktoer.
In de Op Roakeldaishal in Warffum hingen een heleboel quilts rondom die ik natuurlijk allemaal goed bekeken heb. Het zijn er echt teveel om allemaal hier te plaatsen, dus ik heb er een traditionele en een moderne quilt uitgepikt. 

De traditionele quilt is van echte Hollandse lapjes gemaakt, wat ik dus helemaal geweldig vind. :) De quilt is van Dinie Koenjer en heet Blauw Bloed.
De andere quilt in gloedvolle paarsen met lekker contrast, is van T. van de Belt-Wijnands en heet Vriendschap. 

Zo verschillend als ze zijn, zou ik niet kunnen kiezen als dat moest. Gelukkig hoefde dat niet. ;)


Behalve de quilts rondom, waren er ook heel wat leuke kraampjes met lapjes en wolletjes. Meteen in het begin viel mijn oog op een prachtige lap stof die ik niet kon weerstaan. 
De quilt hierboven is ervan gemaakt en is van Aljona. Het patroon kon je ook kopen, maar ik heb er heel andere plannen mee.


Het leuke is, dat als je enthousiast je lap laat zien, andere mensen ook direct geïnspireerd raakten. :)
Dit is Marianne Knöps van Quilt aan Zee, die me zo uit de losse pols heel wat ideeën aan de hand deed. Mooie quilts heeft ze op de site staan. 


Ook waren daar heel veel effen lapjes te koop, waarvan je stalen kon bestellen voor een paar centen. 
Helemaal mijn ding.

Natuurlijk waren er nog veel meer leuke kramen en heb ik nog meer gekocht, maar dit was hier het belangrijkste.In het Dorpshuis in Warffum was weer een boel aan diverse handwerken te zien. Zoals deze prachtige quilt van M. Snijders-Witte, De mensen van voorbij. De poppen achter het zwarte doek gaven er een extra dimensie aan vond ik. 


Achterin was een ruimte met alleen kunst van Olga Prins-Lukowski , een leuke mevrouw, die heel gepassioneerd over haar werk vertelde. Mijn foto's doen haar werk geen eer aan, maar ik wilde het toch noemen. Vooral het kleurgebruik spreekt mij aan. :)


Natuurlijk ben ik ook gaan kijken naar de werken van Saskia Weishut-Snapper.
Zo divers dat ik er hier zelfs vier foto's van plaats. 


 In Usquert in alweer een dorpshuis, was een boel moois dat ons wachtte. Weer heel diverse quilts en niet te vergeten, al die prachtige textielboeken. 
De quilt hierboven is van Christina Fokkema, Witte bloem. Heel mooi hoe de bloem naar de voorgrond treedt.
De quilt links heet Manden en is van W. vd Beek-Olthof. Er was heel veel op te zien, erg mooi.
Dan nog één van de vele prachtige pagina's uit de textielboeken: Schrift und Quilt van Dorothee Gosser, Pure inspiratie. :)


Het was leuk om Rita Dijkstra te ontmoeten tussen al haar mooie quilts. Deze quilt heet Balans. 

In ja alweer een dorpshuis, maar dan in Kantens, hingen de wedstrijdquilts met als thema Vlucht.
Ik heb er maar vier uitgezocht om te laten zien. Stuk voor stuk vond ik ze wat bijzonders hebben.
Links de Flying Geese van Saar Kammenga een perfecte quilt in mijn ogen. Mooi quiltwerk ook. :)
Dan rechts Murmuration door Gretha van Duijn. Daar heb ik met mijn neus bovenop gestaan, wat mooi en wat past het quiltwerk er perfect bij.

 

De bijzonder gevormde quilt linksboven is Op de vlucht (met 60 miljoen lotgenoten) van  Marja in 't Veld. Natuurlijk heb ik wel even gekeken hoe het zo mooi in vorm bleef. ;)
Rechtsonder laat zien wat je met een simpel patroon en kleur kunt doen. Trekvogels van Kea Gutker de Geus-Ploegman. Die zou ik zo aan de muur willen hebben. 
Ben blij dat ik niet hoefde te kiezen. 


In Eppenhuizen hingen allemaal quilts van Jana Haklova. Deze quilt hierboven heet Klaverblad. Alweer was het moeilijk kiezen welk van al die werken ik wilde plaatsen. 


In, je raadt het al, het dorpshuis in Oldenzijl hingen de quilts van Irina Voronina. Gelukkig was er een tolk bij, alhoewel ze ook zonder tolk heus wel begreep hoe mooi iedereen het vond. Dit is schilderen met stoffen. Deze ene quilt die ik laat zien heet White night, je kunt blijven kijken naar hoe dat allemaal gedaan is.
Moet je die engel zien! In Uithuizermeeden hingen in de hele mooie Mariakerk werken van twee Italiaanse quiltsters. Heel verschillende soorten werk, maar allemaal mooi op hun manier.


Links wat quilts van Rita Frizzera . Less is more, staat op haar website en dat geldt ook voor haar quilts. Rechts staat een fotootje van één van de quilts uit de serie Charms. Ik hou daar wel van. 


De quilts van Fabia Delise,  zoals deze Un vuoto nel cuore, bestonden voornamelijk uit kleine hexagons. Maar dan met als verrassing, kleine openingen.

 


 Wat we ook nog gezien hebben in Uithuizen, was een hele kerk vol Oud beddengoed, voornamelijk van Jantje Kuiper.
Allemaal rood, wit en blauw en toch zo divers!

Het wasrekje kende ik nog van mijn moeder en rechts nog een closeup. Mooi! 


Omdat we in Uithuizen nog een ijsje wilden, kwamen we zowaar het wolwinkeltje Wolletjes tegen. Ze hadden hele leuke reclame en dus.. is er wat Lopi Einband aan mijn voorraad toegevoegd. :)

We hadden toen wel genoeg gelopen eigenlijk. Maar ja, als je dan toevallig ook nog langs de Menkemaborg rijdt en je weet dat daar ook nog quilts hangen, dan moet je wel hè.


De tuin mochten wij niet in, we mochten alleen rechtstreeks naar 't Schathoes.


En inderdaad was het een schathuis vol schatten aan quilts in een prachtig oud gebouw.
De quilt hierboven is van Gini Arends en heet Vuurwerk. Lekker kleurig en mooi quiltwerk.


Dit doorkijkje laat de quilt van Janneke Tijsma zien, Black and Blue.
Het was een zeer vermoeiende dag, die zaterdag, maar absoluut de moeite waard. Volgende keer toch maar meteen een kaart voor drie dagen kopen. Een stuk rustiger.
Het was best ver, ondanks de auto, de fietsen of de Gado bus.
Ook vonden we de bewegwijzering niet echt opvallend en hadden we soms geen idee welke kant we op moesten. Dus we hebben ook heel wat van verschillende dorpjes gezien. Gelukkig zagen we overal groepjes vrouwen lopen die duidelijk op quilttoer waren en die waren zeer behulpzaam. 
Over twee jaar weer.

Oja, de schele leeuw hieronder staat voor de Menkemaborg. :)


4 opmerkingen:

Corina zei

Ik heb genoten van je verslag en foto's!

Frea zei

Leuk uitgebreid verslag.
Wat een herkenning.
Ik heb ook genoten van de quilts, heb er twee dagen over gedaan om alles te bekijken.
Met het lezen van je blog ging ik in vogelvlucht nog even overal bij langs.

Dieneke Nagtegaal zei

Prachtig Gini, dat was even nagenieten.
Ik heb samen met twee Tutten vrijdag enkele tentoonstellingen
bezocht. Jouw fotoserie maakt het compleet :-)

Elizabeth zei

Daar word je toch helemaal stil van! Zoveel moois, zoveel creativiteit ...
Geweldig om dat allemaal te zien en te bewonderen.

Een reactie posten