Hallo, welkom op mijn weblog! Hier laat ik zien waar ik mee bezig ben. Laat het je inspireren!


vrijdag 13 januari 2012

Hoe brei ik de vierkantjes aanelkaar?

Hoe krijg je de gebreide vierkantjes het mooist aanelkaar gebreid? Eigenlijk best eenvoudig.

Voor één vierkantje hebben we 31 steken nodig. Daarvan nemen we 16 steken op van het lapje waar we het volgende lapje aan vast willen breien. In dit geval wil ik een donker vierkantje aan de rechterkant van het lila vierkantje breien.

Dat betekent dat ik eerst 16 steken moet opzetten en daarna 15 steken moet opnemen van het vierkantje. In totaal komen er 31 steken op de naald te staan.
Zo ziet het begin er dan uit, 31 steken op een rij.
Aan de achterkant is duidelijk het randje te zien waar de steken zijn opgenomen. Dan brei ik het vierkantje zoals ik eerder uitgelegd heb.

Maar ik wil ook een vierkantje aan de andere kant van het lila vierkantje breien. Daarvoor zet ik eerst 15 steken van het vierkantje op de naald. Begin in de punt met steken opnemen van de zijkant.
Na het opnemen van de steken van het vierkantje, nog 16 nieuwe steken op de naald zetten.
Dit is een simpele manier van nieuwe steken opzetten zoals hier te zien.
Maar ik doe het op de volgende manier: Draai een lus met je vingers,
draai nog een slag verder
en zet de lus op de pen. Op deze manier lijkt de rij met de extra steken aan de linkerkant, meer op die van de extra steken aan de rechterkant. Daarna kan het vierkantje gewoon gebreid worden.
Nu is het breien van vierkantjes tussen twee vierkantjes ook geen probleem meer. Neem 15 steken op bij beide vierkantjes en 1 steek in de punt van het middelste vierkantje.
Dan krijg je weer een prima basis voor weer een vierkantje met de neus naar boven. Veel plezier met breien! Zelf ben ik nog prima op schema. Morgen 14 vierkantjes met een zwarte neus om te laten zien. :)
5 opmerkingen:

Corina zei

Mooie duidelijke uitleg, Gina!

neeftje zei

Wat leg je dat duidelijk uit! Ik heb beide berichtjes maar ff opgeslagen!
Dank je wel!

Pauline zei

Bedankt voor het zo duidelijk laten zien hoe dit werkt! Het zag er altijd hocuspocus uit, nu is het konijn uit de hoed en de truc verklapt!
Toppie, Gina!
Groetjes, Pauline

qm zei

mooi patroon, en goed uitgelegd.
niet dat ik er aan ga beginnen, hoor, teveel dingen onder handen momenteel.
Klaske haar Blomkes en Flinterkes, en de huisjes en nog wat andere dingen die toch ooit eens af moeten. maar het ziet er heel mooi uit.
leuk je eens in het "echie" gezien te hebben afgelopen week.
groetjes Anneke

hannah zei

Handig zo'n 'tutorial'.

Een reactie posten