Hallo, welkom op mijn weblog! Hier laat ik zien waar ik mee bezig ben. Laat het je inspireren!


donderdag 12 januari 2012

Hoe brei ik een vierkantje?

Tutorial voor het breien van de vierkantjes voor de 'Black Spotted Blanket'.
Deze vierkantjes maak ik op een ouderwetse 'pannenlappen' manier. :)Opzetten met sokkengaren en 31 steken met nld 2,5 maakt een vierkantje van ongeveer 6,5 x 6,5 cm. Maar voor deze deken maakt het niet uit hoe groot je vierkantjes worden. Als ze maar gelijk groot worden. ;)
  Voor het aanelkaar breien is het heel handig om de vierkantjes een kantsteek te geven. Bij deze vierkantjes heb ik dat gedaan door de eerste steek steeds rechts af te halen en de laatste steek steeds averecht te breien.

Het begin. Zet 31 steken op en brei in ribbelsteek (heen en terug recht breien). Vergeet de kantsteken niet! Brei in elke heengaande pen de middelste drie steken als volgt samen:
Neem de eerste van die drie steken over op je rechter breinaald zonder te breien en brei de andere twee steken recht samen. Haal de niet gebreide steek over deze samengebreide steek.
In de eerste heengaande pen is dat dus 14 steken recht, 3 steken samenbreien, 14 steken recht.
Na 3 ribbels aan de voorkant (6 pennen ribbelsteek) overstappen op tricotsteek (1 pen recht, 1 pen averecht). Nu kun je ook goed zien waar je de volgende steken moet samenbreien zonder te tellen. Je ziet namelijk heel duidelijk de samengebreide steek en dat is dan de middelste steek. Dus één steek ervoor afhalen en dan de volgende twee samenbreien.
Hier is goed te zien hoe het vierkantje zich vormt door het samenbreien in het midden.
De achterkant. Zo zijn de kantsteken duidelijk te herkennen.
Hier is het nog wat duidelijker. Dat zijn namelijk de steken waar we straks mee gaan werken. :)
Het laatste stukje van het vierkantje wordt in zwart gebreid. Voor de duidelijkheid is dat hier in paars. In lila zijn de kantsteek en de afgehaalde steek te zien, met daarna in paars de samengebreide steek. De kleurverandering is hier begonnen bij een totaal van 17 steken.
Brei door tot er nog maar 3 steken op de naald staan. Deze samenbreien op de bovengenoemde manier om dan nog één steek over te houden. Haal de draad door de lus en hecht niet verder af.  Dat is namelijk een stuk makkelijker na het samenvoegen van de vierkantjes.


Met dit als resultaat. Opgeprikt zien ze er al een stuk vierkanter uit.:)
De volgende keer het samenbreien van de vierkantjes.
Dus niet meteen allemaal losse vierkantjes gaan breien!3 opmerkingen:

Pauline zei

Wat een mooie tutorial heb je gemaakt, duidelijk en aanstekelijk! Succes met deel 2 van deze tutorial en veel plezier met je eigen breiwerk.
Groetjes, Pauline

Gingini zei

Dankjewel Pauline, lief van je. Als het morgen niet al te donker weer is, moet het wel lukken met deel 2. :)

hannah zei

Leuk dat je dit laat zien. Ik maak mijn vierkantjes inderdaad alleen met ribbels.

Een reactie posten