Hallo, welkom op mijn weblog! Hier laat ik zien waar ik mee bezig ben. Laat het je inspireren!


maandag 24 september 2012

Het blocken van gebreid en gehaakt werk


   


Tegenwoordig block ik mijn werk steeds vaker. Met een klein beetje moeite en één druppeltje wolwasmiddel verander je je werk totaal.

Beide versies van deze Wingspan vind ik mooi, maar de rechter heeft toch echt mijn voorkeur. Het geheel wordt er zo kantachtig van. :)


Maak een sopje van lauwwarm water en dat ene drupje wolwasmiddel. Het werk erin onderdompelen en zachtjes in de wol duwen en knijpen. De wol moet je echt heel voorzichtig behandelen. Daarna net zo voorzichtig spoelen tot het water weer helder is. Met één drupje is tweemaal spoelen meestal genoeg.Het knoedeltje hier rechts, is de Wingspan waar alle water voorzichtig uitgedrukt is. Je kunt gewoon zien dat het niet meer drijfnat is. 

 Voor de volgende stap heb je een droge baddoek, handdoek of i.d. nodig. In dit geval waren theedoeken groot genoeg. :)
Het werk op de doek leggen en het geheel oprollen. Daar worden de doeken erg nat van en je werk dus steeds droger.Soms komt er nog zoveel vocht uit, dat je er nog een extra handdoek voor nodig hebt.

 Na het wassen en droogrollen is het opspannen aan de beurt. Eerder deed ik dat op een logeermatras met badhanddoeken erover. Nu heb ik er een speciale mat voor aangeschaft.
Hiernaast het begin van het opspannen. Eerst de belangrijkste punten en daarna die ertussen.


Hierboven zie je hele lange pennen die ik al jaren gebruik om rechte stukken op te spannen. Dan heb je niet zoveel speldjes nodig. Ze moeten wel roestvrij zijn! ;)

Na een nachtje drogen kan het werk eraf gehaald worden. Ik heb ze nog even op de designwall geprikt om te laten zien hoe anders het werk ervan wordt.De Frangiflutti shawl voor en na opspannen.
Het blijft een kwestie van smaak, wel of niet opspannen. Maar tegenwoordig ben ik dus vóór! :)


17 opmerkingen:

Wieke van Keulen zei

Tjonge wat een kunstwerken. Zo mooi. Mijn complimenten. En zelf span ik ook mijn shawls en behandel ze met eucalan. Echt een topmiddel. Groet, Wieke

Gingini zei

Dankjewel Wieke. Ik heb meteen Eucalan even gegoogeld. Wat een mooi product. Bedankt voor de tip! Maar voorlopig is mijn flesje van het eigen merk ook nog niet leeg hoor. ;)

Engjelushe zei

Welk merk gebruik jij? Ik gebruik ook Eucalan.

Corina zei

Oh wat leuk om te zien, ik was bang dat het karakter van de flangiflutti zou verdwijnen, maar ook opgespannen blijft het mooi, al ziet het er heel anders uit.

baukje zei

Ik span ook altijd mijn breiwerk. Die puzzelstukken lijkt me wel wat, het is altijd een heel gedoe om iets groots te spannen. wat zijn je sjaals mooi!!!!!!!!

martine zei

Ik ben ook voor. Het wordt er veel mooier van.

Gingini zei

Perfect wolwasmiddel. Maar eigenlijk gebruik ik allerlei merken hoor, als het maar betaalbaar is. Ik gebruik steeds maar dat ene drupje.

Gingini zei

Dankjewel! Ja die yogamat was echt een vondst! :)

Gingini zei

Eerlijk gezegd was ik daar ook wel bang voor. Maar de ronde vorm moest er gewoon in en toen ging het dus als vanzelf. Gelukkig maar. ;) Maar hij is totaal van karakter veranderd, zeker weten. Zoveel verschil maakt het blocken!

Gingini zei

Ik denk dat het ook verslavend is. ;)

Pauline zei

Oh, het verschil! wat een prachtige uitleg en foto's om te laten zien hoe je dit goed doet en wat het effect van wel en niet opspannen is. Je sjaals en kleurkeuze zijn prachtig.

Karin zei

Het is prachtig! Ik ben ook een fan van het opspannen, het wordt er zó veel mooier van. Alleen mijn frangiflutti, die durf ik niet op te spannen. Ik ben bang dat wat ik er nu zo mooi aan vind dan weg is. Hoewel, als het niet bevalt, kan ik hem gewoon weer natmaken natuurlijk. :)

Josee zei

Ik begrijp goed wat je bedoelt. Zonder opspannen ga je met laarzen aan naar een gala, mét opspannen met een kittig hakje.
Het ziet er prachtig uit Gini!

Gingini zei

Haha! Ja, doe mij die hakjes maar! :D

Rini zei

Leuke mooie inventieve dingen laat je ons weer zien !
Hoe bedenk je het : een randje haken langs je paraplu !
Groetjes Rini.

Gingini zei

Ha Rini, dankjewel! Ja joh, de ideeën blijven maar komen. Heb alleen haast geen tijd om ze uit te werken. ;)

Lies Koster zei

Een wereld gaat voor me open. Ik ben (was dus) altijd voor zo simpel mogelijk, maar idd, als je zóveel werk hebt gestoken in het maken van iets, dan kun je ook wel wat werk steken in de "afwerking" ervan. Mooi en inspirerend!

Een reactie posten