Hallo, welkom op mijn weblog! Hier laat ik zien waar ik mee bezig ben. Laat het je inspireren!


woensdag 14 oktober 2015

De perfecte vakantietas zelf maken deel 3


Deel 3

Het laatste deel van het vakantietas verhaal.

De zijkanten en de bodem zijn nu aan de beurt. In de zijkanten heb ik speciale zakjes gemaakt. Aan de ene kant voor een flesje water. De vulling daarvan is gemaakt van een diepvriestas. Zal mijn water ook helpen om koel te houden denk ik zo.
Aan de andere kant heb ik net zo'n zakje, maar dan voor een klein parapluutje. De natte plu kan er zo weer in zonder dat ik bang hoef te zijn dat de boel in mijn tas nat wordt.De bodem en de zijkanten zijn aan elkaar genaaid. De schouderbanden heb ik daar weer aan bevestigd. Dit keer met de ringen die ik van een al eerder genoemde gratis tas geknipt heb. Maar zonder kan het natuurlijk ook. 


Als schouderriem heb ik een brede band gemaakt, bijna zo breed als de bodem en extra dik gevuld met fiberfill. De lengte heb ik zo gemaakt dat de tas makkelijk over de schouder kan als je je winterjas aan hebt. 


 Daarnaast heb ik de lange cross-over band van dezelfde gratis tas hergebruikt. De tas heeft dus twee schouderbanden. Dat vind ik nog steeds ideaal. Ik had gedacht dat ik er steeds een riem af zou halen, maar dat gebeurt dus niet in het gebruik. Helemaal niet lastig!

Er zijn tassen met alleen handvatten die niet over de schouder passen. Echt, die zou ik nooit kopen. Ik wil de boel over mijn schouder kunnen gooien! Hoera voor lange schouderbanden. :)


Na de buitenkant was de voering aan de beurt. Ik heb twee voeringstoffen uitgezocht. een dunne roze en een wat steviger zwart-witte. Eerst weer de zakken erin gemaakt. Op de linkerfoto is de roze voering  met ritszak al aan het voorpand genaaid. 
Nadat alle zakken erin genaaid waren heb ik de binnen- en buitenkantpanden op elkaar gelegd. Alleen de flap dicht naaien, want de naden aan de tasdelen heb je nodig om daar de bodem en de zijkanten aan vast te naaien. 

Wat ik nou bijna zou vergeten is hoe ik mijn tas waterdicht heb gemaakt! Die gratis boodschappentassen, zijn daarvoor namelijk ideaal! 
De bodem en de flap heb ik daarvan een extra laag gegeven. Bij een regenbui blijven mijn spulletjes allemaal droog! :DHet laatste dat er nu nog moet gebeuren is het in elkaar zetten van de hele tas. In dit geval was de basis de bodem-zijkant-schouderriem. Het midden daarvan heb ik aangegeven en daar het midden van achter- en voorpand op vastgezet. Daarna de uiteinden van de panden. De naden kunnen aan de buitenkant of aan de binnenkant komen. Wat je maar wilt. Maar ze moeten natuurlijk nog wel afgewerkt worden met biaisband. Het biaisband heb ik van dezelfde kleur gemaakt als de voering.

Links in de tas zie je nog net het vak met klittenband voor mijn boodschappentasje. Dat was eigenlijk bedoeld voor de extra schouderriem, maar wordt dus niet daarvoor gebruikt. Weer een aanpassing in het patroon.

Ik vind het leuk om tassen te maken. Om uit te zoeken wat ik nu weer het leukste en het handigste vind. Het plastic van de boodschappentassen als regenbescherming was van dit jaar. Het gebruiken van koeltasplastic voor om mijn waterflesjezak heb ik al in meerdere tassen.

Zoals je ziet is dit geen precieze tutorial voor het maken van een tas. Meer een handleiding hoe ik elk jaar tot een nieuwe tas kom.
Volgend jaar komt er zeker weer een nieuwe vakantietas, dan zal ik wel laten zien wat er dan weer aan mijn ideale tas veranderd is. Ik blijf eraan werken. :)
Veel tassenmaakplezier!5 opmerkingen:

baukje zei

Leuk hoor dat je steeds je tas aanpast aan je wensen. Ik heb een soort standaart model dat ik voor mezelf steeds maak,. Ooit het patroon gekocht en er wel van alles aan gewijzigd tot het naar me zin was.
Nog even iets, ik kreeg van jou een mail na mijn commentaar op je eerste tas post, die mail was leeg!!!!! Weet je nog wat je me wilde zeggen?

nelleke markesteijn zei

Wat een leuk tassen verhaal is dit geworden. Een gezellige uitleg, met alle dingen waar je rekening mee kunt houden als je een tas maakt. Ik ga hem pinnen :-).
Nog een vraagje; toen je het over waterdicht maken had, dacht ik dat je misschien de stof zelf had behandeld. Met iets als Harmisol. Heb je dat wel eens gedaan?
Groetjes, Nelleke

Joke zei

Ik heb de tas in het echt gezien, net zo mooi en praktisch als je beschrijving!

Marian zei

Handige tas is dat geworden en ik vind het zo slim bedacht om voor je flesje water dat spul van een koeltas te gebruiken, zou ik nooit aan gedacht hebben en het om het waterdicht te houden is ook zo handig bedacht. Je krijgt een flinke pluim van mij.

blauwruitje zei

Wat een heerlijk denk proces, :). Het is een mooie en handige tas geworden. Groetjes Sandra

Een reactie posten