Hallo, welkom op mijn weblog! Hier laat ik zien waar ik mee bezig ben. Laat het je inspireren!










donderdag 24 januari 2013

Hexy colletje


        



Hexy colletje
Copyright © 2012 Gingini
Een leuk en eenvoudig colletje van maar één bolletje verloopsokkengaren!  
                           


 


Benodigdheden:

-         Sokkengaren bedoeld voor naalddikte 2,5 mm. Niet minder dan 420 meter.
-         Een haaknaald 3 mm. en een haaknaald 3,5 mm. Als je erg los haakt, dan nog een halve maat kleiner, anders heb je niet genoeg garen aan één bol.

We beginnen met haaknaald 3 mm en maken daarmee 7 hexagons. Deze hexagons zijn voor het middengedeelte van dit colletje.

Het maken van de hexagons:

Maak een ring van 4 lossen en haak ze samen met een halve vaste.

Toer 1: Haak in deze ring 4 lossen  (= eerste stokje + 1 losse). Daarna nog 11 x een half stokje plus steeds één losse ertussen haken. Sluit deze toer met een halve vaste, in de derde losse van het 1e stokje, en keer het werk.
 


Toer 2: 
Haak 3 lossen (= 1e stokje) om de eerstvolgende losse van de vorige toer.


Haak daarna steeds een groepje van 2 stokjes om elke losse van de 1e toer. Sluit de toer met een halve vaste, in de 3e losse van het 1e stokje. Totaal 24 steken. Keer.

  

Toer 3: 
Haak 3 lossen (= 1e stokje) en 2 stokjes in de ruimte tussen de 2 stokjes van toer 2. Haak daarna steeds 3 stokjes in de ruimte tussen de twee stokjes van de vorige toer. 

     

Sluit deze toer met een halve vaste, in de 3e losse van het 1e stokje. Je hebt nu een perfecte cirkel met 36 steken. Keer.


  

Toer 4:
Haak 3 lossen (dit is het 1e stokje) en haak in de ruimte tussen de 3 stokjes van de 3e toer nog 2 stokjes. Haak in de volgende ruimte tussen de 3 stokjes ook 3 stokjes, maar dan ook nog 3 lossen en nog eens 3 stokjes. Dit groepje wordt de eerste hoek van de zeshoek.

         
 

Haak daarna één keer een groepje van 3 stokjes in de volgende ruimte. Daarna weer een hoek door het maken van 3 stokjes, 3 lossen, 3 stokjes.
Maak dus steeds één groepje met 3 stokjes en daarna een hoek met 3 stokjes, 3 lossen en 3 stokjes. Doe dit in totaal 6 keer. Sluit de toer met een halve vaste, in de 3e losse van het 1e stokje, en keer het werk.

Toer 5:
3 lossen (= 1e stokje) en haak daarna 2 stokjes, 2 lossen en 3 stokjes om een hoek boven de hoek van de vorige toer te krijgen.

        
  

In deze toer krijg je dus steeds 2 groepjes van 3 stokjes aan elke zijde tussen de groepjes van 3 stokjes, 3 lossen en 3 stokjes op de hoeken.


Sluit de toer met en halve vaste, in de 3e losse van het 1e stokje, en hecht af.



Na het maken van de 7 kleine hexjes, maken we 14 grotere hexjes door een grotere haaknaald te gebruiken. Dat is in dit voorbeeld haaknaald 3,5 mm. Het is hetzelfde hexagon patroon.

Leg alle 21 hexjes naast elkaar zoals op bovenstaande foto. De rij met 7 kleinere hexjes in het midden, met erboven en eronder de 7 grotere maat hexjes.


        

Met de grootste maat haaknaald haken we nu de hexagons aan elkaar. Steek daarvoor de naald telkens in de ruimtes tussen de groepjes met stokjes en haak deze samen met 1 vaste. Tussen de vasten komen steeds 2 lossen.
 
Ik vond het het makkelijkst om dit te doen met de hexagons op elkaar, zodat de gaatjes ook op elkaar liggen.


In de hoekjes wordt dat dan 1 vaste, 2 lossen, 1 vaste.  

       
          

Eerst de lange banen aan elkaar haken, zodat de hexjes niet door elkaar komen.

Dan de naad die de korte kanten aan elkaar bevestigd. De korte naadjes tussen de grote hexjes zijn nog open.


        

Maak ook een randje aan de bovenkant van de col en bevestig daarbij de laatste kleine naadjes tussen de hexjes. Dit randje is hetzelfde als het randje waarmee de hexjes aan elkaar gehaakt worden. Dus steeds 1 vaste en 2 lossen.
 

Nadat alle naadjes aan de bovenkant gesloten zijn en rondom een randje gehaakt is, versieren we dit randje met een schulpje.  

Het schulpje:
In het eerste 2 losse boogje van het randje, maak je 1 losse, 1 vaste en 1 losse. In het 2e boogje komen 1 vaste, 1 half stokje, 3 stokjes, 1 half stokje en 1 vaste.
Deze 2 series herhaal je tot je helemaal rond bent.
Vergeet daarna de onderkant niet!

 

Nu blijven alleen nog de korte naadjes tussen de kleine hexagons over om te sluiten en dan is je Hexy colletje helemaal af!

Veel plezier met het dragen en misschien wil je er nog wel een maken voor je moeder, je vriendin, je dochter... er zijn heel veel soorten hele mooie wolletjes! :D



 Het colletje uit de beschrijving is gehaakt met Lana Grossa Meilenweit II in kleur 3501 en dit colletje in Scheepjeswol Invicta Coloris kleurnummer 958.

8 opmerkingen:

Pauline zei

Ze zijn super mooi, je col én je tutorial, wat een mooie duidelijke beschrijving! Dankjewel!

baukje zei

Wat ben je toch een creatief mens. Zo leuk geworden en zo'n leuk werkje voor tussendoor op de bank bij de kachel...
De eerst kleur is helemaal mijn kleurtje, de tweede is ook erg mooi hoor.
Maar hier is dat allemaal niet te koop!!!!!!

vrouw Hommel zei

Wat een mooie cols heb je gemaakt en wat ben ik blij met je tutorial, zo duidelijk. Ik was al een tijdje op zoek naar iets anders dan een vierkantje maar dit gaat 'm worden. Niet voor een col maar voor een kussen.
groet

Natas Nest zei

Wow, gorgeous, both cowls! ♥ Thanks for the pattern :-)

Jeanet zei

Geweldig mooi, ik heb gelijk naar je gelinkt :-)
Groeten,
Jeanet

Anoniem zei

Dat ziet er leuk uit Gini!

Anoniem zei

Hallo Gini, super bedankt voor je keileuke colletje. Binnen een week had ik m af en geniet ervan! Ik ben geen ervaren blogger, kan daarom geen foto uploaden. Van lang sokkenwol blauw groen, heb ik m gemaakt. Kwam net niet uit met een knot. Groetjes stans

Joan zei

What beautiful colours... and a lovely piece of craft to be able to wear.

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.